top of page
Naar de slager

 

Wanneer de varkens het juiste gewicht bereikt hebben worden ze vakkundig vervoerd door onze huisslager naar het slachthuis. Het slachten gebeurd in de buurt waardoor de reistijd maar van zeer korte duur is. Een dierenarts van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht in de slachterij en controleert varkens bij aankomst op de slachterij.

Afhankelijk van de grootte van de slachterij zijn een of meerdere dierenartsen en keurmeesters aanwezig. Tijdens het slachtproces controleren de keurmeesters de karkassen en organen op hygiëne en vleeskwaliteit. De dierenarts is eindverantwoordelijk voor de keuring en de NVWA controleert elk jaar de kwaliteitssystemen.

 

U kunt als consument bij ons dan ook vertrouwen op de veiligheid van ons varkensvlees. Bij ons weet u in ieder geval zeker waar de dieren vandaan komen. U mag ze van tevoren komen bezoeken! Daarnaast hebben al onze varkens een oormerk, voorzien van ons UBN-nummer (Uniek Bedrijfs Nummer). Dit nummer is dus aan ons bedrijf gekoppeld en blijft tot en met de slachterij gekoppeld en vastgelegd in een database.

 

Een goede gezondheid voor mens en dier staat of valt bij goede hygiëne. Het varkensvlees blijft dan ook gekoeld van het moment van slacht en verwerking tot in de koelkast of de vriezer: de kerntemperatuur van vers vlees moet liggen tussen de plus 4 en min 1 graad. De vleestemperatuur mag in de ‘koelketen’ niet uitkomen boven de 7 graden. De bedrijven en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) controleren of vlees gekoeld blijft.

 

Voor alle Nederlandse varkensvleesbedrijven gelden eisen op het gebied van de hygiëne, kwaliteitszorg en de arbeidsomstandigheden bij de productie van varkensvlees. Slachterijen en vleesverwerkende bedrijven werken volgens HACCP en Hygiënecodes. Bedrijven controleren dit zelf maar ook hier weer houdt de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) streng toezicht. 

bottom of page