top of page
Buitenhouderij 't Leegveld

 

De Nederlandse overheid heeft eisen voor het houden van varkens vastgelegd in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Dit is voor ons als varkenshouder de basis voor het gezond houden van dieren en het bestrijden van (besmettelijke) dierziekten. De eisen gelden voor hygiëne, gezondheid, veiligheid, welzijn, milieu en transport van dieren. Het kwaliteitssysteem IKB bevat voorschriften voor diergeneesmiddelen.

 

Op ’t Leegveld zorgen we voor een goede voeding in combinatie met voldoende beweging, aandacht voor de gezondheid, een goede verzorging en een droge en tochtvrije stal waardoor onze varkens gezond blijven en voor (h)eerlijk vlees zorgen!

 

In de zomer nemen varkens graag een modderbad om af te koelen. Varkens zijn namelijk slecht in staat hun eigen lichaamstemperatuur te regelen. Ze hebben geen zweetklieren. Bij hoge buitentemperaturen kunnen varkens het dan ook al gauw te warm krijgen. Door hun geringe haarbedekking lopen ze bovendien extra risico om zich te verbranden in de zon. Bij ons kunnen ze echter lekker een modderbad nemen waardoor ze hun lichaamswarmte weer kwijt kunnen én zichzelf kunnen beschermen tegen de zon en parasieten!

 

Zeugen van het Nederlands Landras staan bekend om hun goede vruchtbaarheid. Ze zijn om de drie weken bronstig. Als de zeug bronstig is vertoont ze de zgn. 'sta-reflex'. De bronst duurt 1 tot 3 dagen. Door de specifieke geuren die ze afscheidt, komt de beer graag naar haar toe. De beer zelf heeft ook zijn eigen geur. Hoe meer hij stinkt, schuimbekt en kwijlt, hoe liever de zeug het heeft! De paring duurt zo’n 25 tot 30 minuten (inclusief voorspel!). Als de zeug gedekt is, komen er na 3 maanden, 3 weken en 3 dagen biggen ter wereld. Bij ons krijgt de zeug de mogelijkheid om een nest te bouwen met behulp van kort stro en jutte zakken. Zo kan ze uiting geven aan het natuurlijk/instinctief gedrag en wordt ze er rustig van. Dan kan de geboorte beginnen welke doorgaans drie tot vier uur in beslag neemt. In 99% van de gevallen kan de zeug zonder verder menselijk ingrijpen een natuurlijke bevalling zelfstandig ondergaan!

 

De biggen zoeken na de geboorte al gauw een eigen speen aan het uier van hun moeder. De positie van de speen stemt niet altijd overeen met de rangorde binnen de toom. Als de biggen drie weken oud zijn, hebben ze niet meer genoeg aan de melk van de moeder en moeten ze worden bijgevoerd. Biggen hebben veel behoefte aan spelen. Het helpt ze een onderlinge band op te bouwen. De beertjes worden op een humane en zachtaardige manier al op jonge leeftijd gecastreerd. Dit om eventuele berenlucht in het varkensvlees te voorkomen. Tevens kunnen ze zo ook in één groep samen met hun zusjes gehouden worden zonder ongewenste nakomelingen te veroorzaken. Volwassen, ongecastreerde beren ook kunnen flink met elkaar vechten, tot bloedens toe. Door toch te kiezen voor castratie zijn we in staat dit te voorkomen waardoor het welzijn gewaarborgd blijft!

bottom of page